Ticket To Ride versies: Welke edities en uitbreidingen zijn er?

Ticket to Ride is een favoriet onder vele bordspelliefhebbers. Inmiddels zijn er vele basisspellen, uitbreidingen, opzichzelfstaande edities en kleine spellen van Ticket to Ride op de markt. In dit artikel zetten we het hele assortiment op een rijtje.

 

Klik op een link om direct naar dit deel van het artikel te gaan:

1. Basisspellen

2. Kleine uitbreidingen

3. Grote uitbreidingen: Map Collections

4. Speciale opzichzelfstaande edities

5. Stedenedities

6. Overige spellen

Basisspellen: Ticket to Ride USA & Ticket to Ride Europa

De eerste editie van Ticket to Ride was Ticket to Ride: USA, waarin je treinroutes tussen steden in Noord-Amerika kunt claimen. Dit basisspel kwam uit in 2004. Een jaar later, in 2005, kwam Ticket to Ride: Europa uit. In Nederland is dit het populairste Ticket to Ride spel.

 

In 2021 is een speciale limited edition uitgekomen om het 15-jarig jubileum van Ticket to Ride Europa te vieren. Ticket to Ride Europe 15th Anniversary heeft een extra groot spelbord met nieuwe illustraties, zeer gedetailleerde treintjes en treinstations in prachtige blikjes. Daarnaast is elke bestemmingskaart die ooit verschenen is sinds de eerste uitgave van het spel inbegrepen wat dit met recht een unieke jubileumeditie maakt van Ticket to Ride Europe. Let op: de treintjes zijn niet te combineren met de Ticket to Ride Map Collections.

Kleine uitbreidingen voor de basisspellen

 • Ticket to Ride: USA 1910 is een kleine uitbreiding voor Ticket to Ride: USA. Het bestaat uit 181 kaarten op groot formaat met onder andere 35 extra bestemmingskaarten, een GlobeTrotter bonus kaart en een complete vervanging voor alle kaarten van het originele spel. Het wordt ook geleverd met spelregels voor drie extra manieren om het spel te spelen.
 • Ticket to Ride: Europa 1912 is een kleine uitbreiding voor Ticket to Ride: Europa. Net als USA 1910 bevat deze uitbreiding nieuwe varianten in de spelregels, nieuwe bestemmingskaarten en een complete vervanging voor de kaarten uit het basisspel. Daarnaast komt deze uitbreiding nog met 5 pakhuizen en 25 trein depots, die een leuke toevoeging aan het basisspel bieden.

advertentie:


Grote uitbreidingen: Ticket to Ride Map Collections

De Ticket to Ride Map Collections zijn uibreidingen met nieuwe speelborden, kaarten, extra speelmateriaal en nieuwe spelelementen. De treintjes zijn niet inbegrepen, die heb je dus nodig uit een van de basisspellen (USA of Europa). De speelborden zijn vaak dubbelzijdig, waardoor er in sommige Map Collections twee landen centraal staan.

 

 • Map Collection #1: Asia + Legendary Asia: Uitbreiding met een dubbelzijdig speelbord. Ticket to Ride Legendary Asia voegt bergroutes toe en is te spelen met 2-5 spelers. Ticket to Ride Asia is geschikt voor 4 of 6 spelers en is erg bijzonder omdat het spel in teams wordt gespeeld. Deze uitbreiding biedt je de mogelijkheid om de spellen uit de Ticket to Ride-reeks met 6 spelers te spelen.
 • Map Collection #2: India + SwitzerlandTicket to Ride India voegt het spelelement Mandala’s toe en is geschikt voor 2-4 spelers. Ticket to Ride Zwitserland is speciaal ontwikkeld voor 2 -3 spelers.
 • Map Collection #3: The Heart of Africa: Competitieve uitbreiding voor 2-5 spelers waarin je de waarde van routes kunt verdubbelen met behulp van de nieuwe terreinkaarten.
 • Map Collection #4: Nederland: Uitbreiding voor 2-5 spelers waarin je tol moet betalen door de vele waterwegen en bruggen van het waterrijke Nederland. Het spel bevat speciale regels voor een 2-speler spel waarin een neutrale speler wordt toegevoegd.
 • Map Collection #5: United Kingdom + Pennsylvania: Het speelbord van het Verenigd Koninkrijk is geschikt voor 2-4 spelers en voegt technologiekaarten toe. Pennsylvania is speelbaar met 2-5 spelers en bevat de nieuwe aandeelkaarten om extra punten mee te verdienen.
 • Map Collection #6: France + Old West: In Ticket to Ride Frankrijk, geschikt voor 2-5 spelers, moeten eerst kleuren op de routes worden geplaatst voordat de routes geclaimd kunnen worden. Dit voegt een tactisch element toe waarin je je medespelers goed kunt dwarszitten. Ticket to Ride Old West is te spelen met 2-6 spelers en voegt stadsminiaturen en een variant met Alvin de alien toe.
 • Map Collection #7: Japan + Italy: Het speelbord Japan, inclusief het metronetwerk van Tokyo, is geschikt voor 2-5 spelers en bevat een nieuw soort route: de hogesnelheidslijn. Op het speelbord van Italië, ook voor 2-5 spelers, kunnen extra punten worden verdiend door regio’s met elkaar te verbinden. Daarnaast voegt het veerbootkaarten toe.
 • Map Collection #8: Iberia + South Korea: Ontdek met 2-5 spelers het Iberisch schiereiland en verzamel en vergroot sets festivalkaarten terwijl je netwerk zich uitbreidt. Deze editie bevat ook een kaart van Zuid-Korea, waar sneltreinbonussen en unieke routeorganisaties je tactieken op de proef stellen

advertentie:


Speciale opzichzelfstaande edities

De opzichzelfstaande edities zijn versies met bijzondere thema's, nieuwe spelonderdelen en/of aangepaste spelregels.

 • Ticket to Ride: Nordic Countries: Ticket To Ride: Nordic Countries neemt je mee op een Noors avontuur door Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden. Het thema is perfect voor de winsterse (kerst)dagen. Nordic Countries is een populaire editie die speciaal is ontworpen zodat het geschikt is voor 2-3 spelers. 
 • Ticket to Ride Rails & Sails: In deze speciale editie reis je met 2-5 spelers niet alleen per trein, maar ook per boot op een speelbord van de hele wereld! Dit spel bevat treinwagons, schepen, havens en heel veel tickets.
 • Ticket to Ride: Mijn Eerste Reis: Deze junioreditie laat kinderen kennis maken met de wondere wereld van Ticket to Ride. Geschikt voor 2-4 spelers vanaf 6 jaar.
 • Ticket to Ride: Germany: Bouw treinroutes op de kaart van Duitsland. Deze editie voegt passagiers als nieuw spelelement toe, die je kunt oppikken met jouw treintjes. Geschikt voor 2-5 spelers.
 • Ticket to Ride: Spookstad: Deze Halloween editie is net als Ticket to Ride: Mijn Eerste Reis speciaal gemaakt voor kinderen en te spelen met 2-4 spelers. Het spel bevat spooktreintjes en voegt gruweltocht-bonuskaarten toe.
 • Ticket to Ride Legacy: Legendes uit het Westen: in dit legacy-spel krijgen spelers te maken met onverwachte situaties, kansen en mogelijkheden om hun kluis met verdiensten te vullen. Spelers zullen tijdens de campagne nieuwe regioboxen openen die nieuwe regels, extra content en vele andere verrassingen onthullen.

Stedenedities: snel en compact

De stedenedities van Ticket to Ride zijn compacte spellen met een speelduur van ongeveer 15 minuten voor 2-4 spelers. De stedenedities hebben grotendeels dezelfde regels als de basisspellen, met ieder een kleine extra toevoeging om bonuspunten te verdienen. Daarnaast zijn de treinminiaturen in elke variant vervangen voor speciale miniaturen. Inmiddels zijn er zes stedenedities uitgekomen:

 • Ticket to Ride: New York:  Race met taxi's tegen elkaar in de drukke straten van New York City. Voor het bezoeken van een aantal locaties zijn bonuspunten te verdienen.
 • Ticket to Ride: LondonStrijd met de iconische rode dubbeldekker bussen tegen elkaar om de belangrijkste buslijnen in London te claimen. Er kunnen extra punten worden verdient door districten te voltooien.
 • Ticket to Ride: Amsterdam: De spelers strijden tegen elkaar om de meest lucratieve handelsroutes te claimen in het Amsterdam van de 17de eeuw. De miniaturen zijn vormgegeven als karretjes. Het voltooien van contracten levert bonuspunten op. 
 • Ticket to Ride: San Francisco: Race met kabeltrams tegen elkaar om de meest iconische locaties van San Francisco te bezoeken. Onderweg kun je toeristenfiches verzamelen voor extra punten.
 • Ticket to Ride: Berlijn: Race met zowel trams als metro's tegen elkaar om iconische locaties van Berlijn te bezoeken en tickets te voltooien.
 • Ticket to Ride: ParijsRace met bussen tegen elkaar om de meest iconische locaties van de prachtige Franse hoofdstad te bezoeken en onderweg de Franse vlag te creëren.

Nog meer Ticket to Ride!

Welke editie van Ticket to Ride is jouw favoriet? Laat het weten in de reacties!


advertentie:


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.