De Legenden van Andor versies: Welke edities en uitbreidingen zijn er allemaal?

De Legenden van Andor, een spannend coöperatief bordspel gecreëerd door Michael Menzel, heeft de harten van talloze spelers over de hele wereld veroverd. Het spel heeft onder andere Speelgoed van het Jaar gewonnen. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van Andor en verkennen we de vele versies en uitbreidingen die beschikbaar zijn voor dit coöperatieve avonturenspel. Van het oorspronkelijke basisspel tot aan de vele uitbreidingspakketten en opzichzelfstaande edities, er is voor ieder wat wils om de wereld van Andor te verkennen.

 

Klik op een link om direct naar dit deel van het artikel te gaan:

1. Andor-trilogie

2. 5/6 spelers uitbreidingen

3. Uitbreidingen

5. Opzichzelfstaande edities

Andor-trilogie

De Andor-trilogie is een meeslepende reeks van spellen die de spelers meeneemt op een episch avontuur. Elk deel van de trilogie biedt nieuwe en spannende uitdagingen, terwijl het verhaal zich ontvouwt en de spelers steeds dieper meesleept in de wereld van Andor.

Deel I - De Legenden van Andor: Basisspel

In het basisspel van De Legenden van Andor zijn de spelers helden die het fantasieland Andor moeten verdedigen tegen allerlei monsters, zoals trollen en draken. Ze kruipen in de huid van een tovenaar, dwerg, krijger en boogschutter, die ieder unieke eigenschappen hebben. De helden verzamelen goud, edelstenen en allerlei voorwerpen, die hun kracht en wilskracht verbeteren. Zo kunnen ze hun tegenstanders beter aan. Onvoorziene gebeurtenissen maken het de spelers echter voortdurend lastig. Alleen door goed overleg en gezamenlijke gevechten kunnen de helden overleven! Het spel bevat 5 verschillende, uitdagende legenden, waaronder een introductiespel. 

De Legenden van Andor won in 2014 de Nederlandse Expertspellenprijs. 

Deel II - De Legenden van Andor: De Reis naar het Noorden

De Reis naar Het Noorden is een grote uitbreiding op De Legenden van Andor. Zeil met een aftands schip naar het noorden en beleef in 4 nieuwe legenden fantastische coöperatieve avonturen. De Reis naar het Noorden bevat een dubbelzijdig speelbord en veel nieuw speelmateriaal, waaronder nieuwe monsters en zelfs een nieuwe held: de zeekrijger. Je kunt De Reis naar het Noorden uitsluitend in combinatie met het basisspel van De Legenden van Andor spelen. De Reis naar het Noorden is deel 2 van de Andor-trilogie.

Deel III - De Legenden van Andor: De Laatste Hoop

De Laatste Hoop is, in tegenstelling tot deel II, een zelfstandig vervolg op De Legenden van Andor. De Laatste Hoop waag je met je medehelden een hachelijke reis door de Grijze Bergen om hun ontvoerde landgenoten uit de greep van de slaven drijvende Krahder te redden. In 7 spannende legenden leer je stap voor stap de spelregels, terwijl ook spelers die al met het spel bekend zijn vele nieuwe elementen tegenkomen. De helden van Andor hebben in De Laatste Hoop deels aangepaste en nieuwe eigenschappen gekregen, waardoor ze ook nu echt met elkaar moeten samenwerken en ieders sterke punten moeten uitbuiten om de legenden tot een goed einde te brengen. De Laatste Hoop is deel 3 van de Andor-trilogie. 


advertentie:


5/6 spelers uitbreidingen

Om De Legenden van Andor met 5 of 6 spelers zijn er twee verschillende uitbreidingen beschikbaar met nieuwe helden.

De Legenden van Andor: Nieuwe Helden

Met deze uitbreiding op De Legenden van Andor kun je het spel nu ook met 5 of 6 helden spelen of het basisspel met andere helden proberen. Nieuwe Helden bevat 4 heldentableaus met bijbehorend speelmateriaal en interessante speciale eigenschappen. Zo heeft de ene held al allerlei bijzondere voorwerpen, maar niet zoveel kracht- en wilskracht, terwijl een andere juist wel heel sterk is, maar geen groot voorwerp kan dragen. Verder kun je kiezen voor een aantal varianten, zoals "het broederschild" en "de zwarte heraut" om het spel iets eenvoudiger of juist moeilijker te maken.

De Legenden van Andor: Nieuwe Helden kan alleen worden gecombineerd met Deel I en Deel II van de Andor-trilogie.

De Legenden van Andor: Donkere Helden

Donkere Helden bevat 4 nieuwe helden, waarmee de spelers met z'n vijven of zessen de legenden uit het eerste of laatste deel van de Andor-serie kunnen spelen. Maar je kunt de nieuwe helden natuurlijk ook met minder spelers gebruiken!

De Legenden van Andor: Donkere Helden kan alleen worden gecombineerd met Deel I en Deel III van de Andor-trilogie en de uitbreidingen.


advertentie:


Uitbreidingen

De Legenden van Andor kan worden uitgebreid met een van de uitbreidingen die bestaan uit enkele nieuwe legenden.

De Legenden van Andor: Het Sterrenschild

Het Sterrenschild is een uitbreiding op De Legenden van Andor die voor nog meer spanning en uitdaging zorgt. Beleef het zelf! Ook in deze uitbreiding ga je de strijd tegen monsters en bedreigingen aan. Verschillende combinaties van 36 legendekaarten zorgen ervoor dat er zo'n 600 verschillende legenden op jullie wachten. In alle legenden gaan jullie op zoek naar het machtige sterrenschild, maar dat doet jullie grootste tegenstander, de zwarte magiër ook. Vinden jullie het sterrenschild eerst, dan mogen jullie diens magische krachten gebruiken. Maar vindt de zwarte magiër hem als eerste, dan worden de krachten van het schild tegen jullie gebruikt! Verder nemen jullie het op tegen 1 van 6 grote bedreigingen, zoals een belegeringstoren, De Donkere Tempel of het verschrikkelijke watermonster.

De Legenden van Andor: Het Sterrenschild is uitsluitend te spelen in combinatie met het basisspel.

De Legenden van Andor - De Verloren Legenden: Oude Geesten

Deze uitbreiding bevat 3 gloednieuwe legenden voor het basisspel De Legenden van Andor. Neem het op tegen onder meer geesten, een ijsdemon en het opperhoofd van de skrallen! Voor De Verloren Legenden zijn ook enkele nieuwe gratis scenario's beschikbaar.

De Legenden van Andor - De Verloren Legenden: Oude Geesten is uitsluitend te spelen in combinatie met het basisspel.

De Legenden van Andor - De Verloren Legenden: Donkere Tijden

In De Verloren Legenden: Donkere Tijden maak je in drie nieuwe legenden opnieuw kennis met het land van Andor! Deze uitbreiding introduceert nieuwe elementen zoals de schier onoverwinnelijke Drie Grote Trollen en de nachtmodus, waarmee nu ook in de nacht keuzes moeten worden gemaakt. In "Schaduw over Cavern" belanden de helden in de diepe mijnen van Andor, waar ze merkwaardige gebeurtenissen onderzoeken en het tegen een duistere tegenstander moeten opnemen. In "Vreemd Vaderland" keren de helden terug naar Andor, maar lijkt het land niet meer op hoe ze het zich herinneren. Nieuwe vijanden zoals de schaduwheks en de medicijnman van de Tauri wachten de helden op. In “De Laatste Schaduw” stuiten de helden op een geheim in de geschiedenis van Andor, dat verstrekkende gevolgen voor het land zal hebben.

De Legenden van Andor - De Verloren Legenden: Donkere Tijden is uitsluitend te spelen in combinatie met het basisspel.


advertentie:


Opzichzelfstaande edities

Er zijn ook twee opzichzelfstaande edities beschikbaar in de wereld van Andor. Met deze edities beleef je De Legenden van Andor op een compleet nieuwe manier.

Andor: Jonge Helden

Andor: Jonge Helden is de junior-versie van De Legenden van Andor. Ook bij dit spel moet iedereen samenwerken in de rol van tovenaar, boogschutter, krijger en dwerg. Samen ga je op avontuur in het land van Andor. Met vereenvoudigde spelregels en kleurrijke illustraties is Andor nu ook toegankelijk voor jongere avonturiers. Dankzij de wisselende opdrachtkaarten bevat het spel veel variatie. De ideale introductie voor jongere spelers tot de Legende van Andor!

De Legenden van Andor: De Eeuwige Kou

De Eeuwige Kou is een opzichzelfstaand avonturenspel waarin je in de huid kruipt van een dwerg, krijger, tovenaar of wachter van het vuur. Gezamenlijk ga je de strijd tegen de eeuwige kou aan. Het spel bestaat uit in totaal 4 legenden, die niet alleen het verhaal vertellen, maar je ook stap voor stap door de spelregels leiden. Daardoor ben je binnen een paar minuten al aan het spelen. Onderweg kom je allerlei monsters tegen die net zoveel last van de kou hebben en jou daardoor behoorlijk in de weg zitten. Gelukkig kunnen bondgenoten je op verschillende manieren op je missie helpen. Iedere held heeft zijn eigen speciale eigenschap, die hem op beslissende momenten in het spel grote voordelen geeft. De verschillende legenden bevatten veel variatie, waardoor ze meermaals te spelen zijn en steeds op een andere manier verlopen. Kun jij Andor bevrijden van de eeuwige kou?

De Legenden van Andor: De Eeuwige Kou staat volledig los van eerdere Andor-producten en speelt zich af in een tijd vóór die van het basisspel.

Welke editie of uitbreiding van De Legenden van Andor is jouw favoriet? Laat het weten in de reacties!


advertentie:


Reactie plaatsen

Reacties

iemand
5 maanden geleden

er is al een nieuwe (zover) alleen duitse uitbreiding genaamd de magische helden von andor (met 4 nieuwe helden)