Review: Libertalia - De Winden van Galecrest

Als luchtpiraat zet je je bemanning in om medespelers te bestelen en zo de meeste dubloenen in je schatkist te verzamelen.

 

Speleigenschappen

👥 1-6 spelers
⏳ 45-60 min
🎂 14+
🧠 Paolo Mori
🎲 999 Games

 

Spel in het kort
Het spel wordt gespeeld in 3 rondes (reizen). De spelers krijgen voor de start van een nieuwe reis allemaal dezelfde 6 kaarten. Iedere reis bestaat uit een aantal beurten (dagen), waarin de spelers een kaart uit hun hand spelen. Elke kaart heet een waarde tussen de 1 en 40. De gespeelde kaarten worden in oplopende volgorde op het eiland gelegd. De speler die de laagste kaart heeft gespeeld mag als eerste de eventuele dag-eigenschap uitvoeren, maar mag wel pas als laatste een buitfiche van die dag pakken en de avondschemer-eigenschap uitvoeren. De gespeelde kaart wordt toegevoegd aan het schip, waarna de nacht-eigenschappen van alle kaarten in het schip worden geactiveerd. Vervolgens start een nieuwe dag. Door goed gebruik te maken van de eigenschappen en door de juiste buitfiches te verzamelen kunnen de spelers dubloenen verdienen of zelfs stelen van medespelers. Na iedere reis worden de verdiende dubloenen in de schatkist gestopt. De speler die na 3 reizen de meeste dubloenen in de schatkist heeft zitten, wint het spel! 🏆

 

Onze mening
Libertalia - De Winden van Galecrest is een nieuwe topper van 999 Games. Dit bordspel heeft eenvoudige spelregels, waarvan de belangrijkste stappen van een ronde nog kort zijn omschreven op het speelbord. Ook de acties op de kaarten zijn duidelijk. Hierdoor hoef je niet snel het spelregelboekje erbij te pakken tijdens het spelen. Volgens de doos is het spel geschikt vanaf 14 jaar, echter denken wij dat het spel ook zeker te spelen is met jongere spelers. Libertalia speelt vrij vlot. Iedereen speelt tegelijkertijd een kaart, waarna de acties worden uitgevoerd. Je zult niet vaak op medespelers moeten wachten. Libertalia laat zien dat de volgorde waarin je kaarten speelt een groot effect heeft op het spelverloop. Iedere speler heeft namelijk de beschikking over dezelfde kaarten, waardoor de geluksfactor laag is. In Libertalia ben je een luchtpiraat. Als er iets is waar piraten van houden dan is het wel het bestelen van mede-piraten. Dit zie je ook terug in het spel. Vaak zul je andere spelers dwars moeten zitten om er met de buit(fiches) vandoor te gaan. Dit is iets waar je van moet houden, en dat alleen goed uitpakt in het juiste gezelschap. Met maar liefst 40 verschillende kaarten (die je niet allemaal in één spel gebruikt), een dubbelzijdig speelbord (voor een normale en een 'gemenere' variant) en extra buittegels is de herspeelbaarheid van Libertalia héél hoog. Daarnaast zorgt de zeer goede kwaliteit van het spelmateriaal voor nog meer speelplezier. Dit alles maakt Libertalia - De Winden van Galecrest tot een leuk en tactisch spel geschikt voor zowel nieuwe als ervaren spelliefhebbers.

 

Pluspunten
Leuk en tactisch voor zowel nieuwe als ervaren spelers.

 Spelmateriaal van zeer goede kwaliteit.

 Inclusief speciale regels voor 2 spelers en een solo-variant.

 

SpellenTip geeft Libertalia - De Winden van Galecrest een: ⭐️8/10

 

Met dank aan 999 Games voor het beschikbaar stellen van dit review exemplaar.

 

Geef het spel zelf een beoordeling:

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.