Tactieken en Strategieën voor Clever: Hoe win je dit dobbelspel?

In dit artikel delen we tips en strategieën voor het dobbelspel Clever van 999 Games. Wat is de beste tactiek waarmee je iedereen kan verslaan? Je leest het hier!

 

1. De paarse rij

Probeer de paarse rij al vroeg in het spel zoveel mogelijk te vullen. De paarse rij bevat namelijk veel bonussen die in de laatste rondes het verschil kunnen maken.

Aan het begin van ronde 4 mag je gratis een kruisje of een 6 invullen in een kleur naar keuze. Vooral in een solospel of met 2 of 3 spelers is het dan slim om de 6 in de paarse rij in te vullen, zodat je vervolgens weer elk getal in deze rij kan invullen.

2. Focus nooit op één kleur

Tijdens het spel moet je ervoor zorgen dat je in alle kleuren kruisjes of getallen zet. Aan het einde van het spel zijn vosjes namelijk evenveel waard als de kleur met de laagste score. Probeer dus aan het einde van het spel in elke kleur ongeveer een gelijke score te krijgen.

3. Blauw = kansberekening

Alle fans van Catan weten het: een 7 wordt met twee dobbelstenen vaker gegooid dan een 1 of een 12. In Clever is dit ook handig om te weten, aangezien bij het blauwe veld de waardes van twee dobbelstenen (de blauwe en de witte) bij elkaar moeten worden opgeteld. Het is dus niet slim om in de eerste rondes een kruisje in de blauwe 7 te zetten, omdat de kans erg groot is dat je dit later in het spel nog een keer gooit. Daarnaast is het slim om een bonuskruisje te gebruiken om de blauwe 2 of 12 door te strepen.

4. Bewaar oranje voor later

Focus je pas in de laatste rondes van het spel op het oranje veld. Het is geen probleem als je hier soms een laag getal moet invullen. Probeer wel altijd een hoog getal in te vullen in de 2x en 3x vakjes.


advertentie:


5. Oefenen, oefenen, oefenen

Het solospel is erg handig om tactieken uit te testen. Wist je dat er zelfs een online try-out game beschikbaar is via 999 Games? Oefenen, oefenen, oefenen en je verslaat al je medespelers!

Bonustip: High score verbeteren

Dan nog een laatste bonustip voor als je héél graag je high score wilt verbeteren: speel met 3 spelers! In een spel met 3 spelers mag je namelijk 25 dobbelstenen kiezen (bonusdobbelstenen niet meegerekend), dit is er één meer dan wanneer je het spel speelt met 1, 2 of 4 spelers.

Nog meer uitdaging?

Ben je toe aan nog meer uitdaging? Bekijk dan ook eens Clever Challenge of een van de andere delen, zoals Clever 4Ever. In dit artikel lees je welke edities en scoreblokken van Clever er allemaal zijn.

Heb je zelf nog een goede tip of tactiek? Laat het dan weten in de reacties!


advertentie:


Reactie plaatsen

Reacties

Jörgen
10 maanden geleden

Probeer groen zo snel mogelijk voorbij de eerste 5 te krijgen. Zo pak je de punten én kan je ‘makkelijk’ afbouwen.