Catan versies: Welke edities, uitbreidingen en scenario's zijn er allemaal?

Catan (voorheen: De Kolonisten van Catan) is een wereldberoemd spel dat iedereen wel eens heeft gespeeld. Wist jij dat er heel veel uitbreidingen en andere spellen van Catan zijn uitgebracht? In dit artikel lees je welke uitbreidingen, scenario's, opzichzelfstaande edities en meer er van Catan beschikbaar zijn.

 

Klik op een link om direct naar dit deel van het artikel te gaan:

1. Basisspel

2. Uitbreidingen en scenario's

3. Opzichzelfstaande edities

4. Speciale (jubileum)edities

5. Kaart- en Dobbelspellen

Catan basisspel + 5-6 spelers uitbreiding + aanpassingsset

In Catan verzamel je grondstoffen om straten, dorpen en steden te bouwen.  Dit doe je door onder andere door te handelen met de bank of met medespelers. Met ontwikkelingskaarten kunnen speciale acties worden uitgevoerd. Ontwikkelingskaarten, de langste aaneengesloten route en de grootste riddermacht brengen punten binnen. Verder loopt er een struikrover rond die sommige landschappen leegrooft. Wie als eerste 10 punten heeft, wint het spel! Het basisspel van Catan kan worden uitgebreid met de uitbreiding 5-6 spelers. Ook is er een aanpassingsset verkrijgbaar, waarmee de oude houten editie met de nieuwe kunststof uitbreidingen kan worden gespeeld zonder een nieuw basisspel te hoeven aanschaffen.

Uitbreidingen voor het basisspel

Zeevaarders + 5-6 spelers uitbreiding + scenario's De Legende van de Zeerovers

Bouw schepen en ontdek nieuwe eilanden in de eerste uitbreiding Zeevaarders. Deze uitbreiding voegt daarnaast 9 nieuwe scenario's toe voor nog meer variatie. De spelregels van Zeevaarders zijn zo goed als gelijk aan die van het basisspel met extra regels voor scheepsroutes, overwinningspuntenfiches, goudtegels en de zeerover. Er is ook een 5-6 spelers uitbreiding voor Catan Zeevaarders beschikbaar. De Legende van de Zeerovers voegt 4 nieuwe scenario's toe. Deze zijn in verhaalvorm gegoten en geeft je informatie over de herkomst van de zeerover. Je kunt de scenario's in volgorde spelen en zo als het ware een campagne doorlopen. Daarbij ontvang je voordelen voor volgende scenario's. Maar je kunt er ook voor kiezen om een scenario los te spelen.

Steden & Ridders + 5-6 spelers uitbreiding + scenario's De Legende van de Veroveraars

De tweede uitbreiding Steden & Ridders is een pittige uitbreiding voor de echte liefhebbers van Catan. In Steden & Ridders begin je met een stad in plaats van een dorp. Het spel bevat handelswaren zoals munten en papier, die je krijgt als een getal aan je stad wordt geworpen. Deze handelswaren heb je nodig om je steden op drie gebieden naar hogere niveaus uit te bouwen met als ultieme doel het creëren van een metropool, die 4 punten waard is. Net als in het basisspel dobbel je aan het begin van je beurt, maar nu komt er een symbooldobbelsteen bij. Deze bepaalt of je een ontwikkelingskaart verdient of dat het barbarenschip dichterbij komt. Als het barbarenschip op het eiland arriveert, moeten de spelers zich met ridders verdedigen. Ridders kosten 1 erts en 1 wol en moeten met graan geactiveerd worden. Wie zich niet goed wapent, kan zomaar een stad aan de barbaren verliezen. Heb jij echter de meeste geactiveerde ridders, dan word je tot redder van Catan uitgeroepen en met een punt beloond. Om Steden & Ridders te winnen, moet je 13 punten bij elkaar zien te sprokkelen. Ook Steden & Ridders is in combinatie met de 5-6 spelers uitbreiding te spelen met een grotere spelersgroep. Daarnaast kan in De Legende van de Veroveraars voegt 4 nieuwe scenario's toe. Deze zijn in verhaalvorm gegoten waardoor je de strijd tussen de ridders op Catan en de binnenvallende veroveraars en barbaren nog intenser beleefd. De scenario’s kunnen in volgorde worden gespeeld als een campagne, waarbij legendepunten worden verdiend die uiteindelijk na alle potjes een winnaar opleveren. De scenario's kunnen echter ook los worden gespeeld.

Kooplieden & Barbaren + 5-6 spelers uitbreiding

De derde grote Catan uitbreiding is Kooplieden & Barbaren. Deze uitbreiding bevat 4 varianten op Catan én 5 nieuwe uitdagende scenario's, die in meer of mindere mate met elkaar en met Zeevaarders en Steden & Ridders gecombineerd kunnen worden. Zo vinden we een havenmeester, die spelers met nederzettingen op havenlocaties met punten beloont. Of een vriendelijke struikrover die à la Robin Hood alleen de rijken berooft. Voor de liefhebbers van wat minder geluk is er de variant 'Gebeurtenissen op Catan', waarin de dobbelstenen door een uitgebalanceerd pakket kaarten worden vervangen. Op verzoek van spelers over de hele wereld is er ook een variant waarbij je het basisspel met twee spelers kunt spelen. Het grootste deel van de handleiding bestaat echter uit de beschrijving van vijf compleet nieuwe scenario's, die op moeilijkheidsgraad zijn gesorteerd. Van het eenvoudige 'Vissers van Catan', via 'De Trektocht' naar het slotscenario 'Kooplieden & Barbaren', dat qua niveau niet onderdoet voor het pittige 'Steden & Ridders'. Kooplieden & Barbaren biedt een verzameling nieuwe elementen om van Catan weer een geheel nieuwe spelervaring te maken. Ook deze uitbreiding bevat een 5-6 spelers uitbreiding.

Piraten & Ontdekkers + 5-6 spelers uitbreiding

Deze vierde Catan uitbreiding bevat verschillende scenario's, die stap voor stap de nieuwe spelregels introduceren. In Piraten & Ontdekkers staat het ontdekken van nieuwe gebieden centraal. De belangrijkste nieuwe mechanismen bestaan verder uit het daadwerkelijk varen van schepen, die passagiers en goederen oppikken en ergens anders weer afzetten, en 3 uitdagende missies. 'Land in Zicht' is het inleidende scenario, waarin de meeste nieuwe spelregels worden geïntroduceerd. Zo kun je daadwerkelijk met je schip varen, dorpen tot havendorpen uitbouwen, kolonisten en goederen uit- en inladen, op verschillende manieren dorpen bouwen en beloningen ontvangen voor het ontdekken van land. Alle andere scenario's worden met alle nieuwe spelregels gespeeld. Piratenschepen maken het je moeilijk, missiespelregels geven je de mogelijkheid om extra punten te scoren. Zo moet je achtereenvolgens piratendepots veroveren, vis vangen voor de Raad van Catan en specerijen vervoeren. In het ultieme scenario 'Piraten & Ontdekkers' worden alle missies met elkaar gecombineerd! De 5-6 spelers uitbreiding bevat aanvullend speelmateriaal om de scenario's ook met 5 of 6 spelers te spelen.


advertentie:


Opzichzelfstaande edities

Kosmonauten + 5-6 spelers uitbreiding

Ontdek het heelal in Catan: KosmonautenIn het midden van het 3e millennium reis je met je ruimteschepen naar verre planetenstelsels. Vreemde volken heten je vriendelijk welkom en worden gerespecteerde handelspartners. Verhoog je grondstoffenproductie om nieuwe ruimteschepen en -havens te kunnen bouwen. Zorg ervoor dat je ze voldoende uitrust om het tegen loerende ruimtepiraten te kunnen opnemen. Er staan je spannende ontmoetingen te wachten! Het spel is ook met 5 of 6 spelers te spelen in combinatie met de uitbreiding 5-6 spelers.

De Opkomst van de Inca's

Leid 3 verschillende stammen naar succes en zorg dat jij degene bent die de opkomst van de Inca’s het beste heeft ingeleid. Catan: De Opkomst van de Inca's bevat alle elementen van het basisspel. Je bouwt straten, dorpen en steden, en je koopt ontwikkelingskaarten. Zoals gebruikelijk handel je met elkaar om zo snel mogelijk de vereiste ontwikkelingspunten bij elkaar te sprokkelen. Er zitten echter een paar nieuwe mechanismen in dit spel die voor verrassende en chaotische situaties kunnen zorgen. Soms claimt de natuur namelijk locaties terug, waardoor ook andere spelers weer kans hebben om er later te bouwen. Verder vergroten coca, veren en vis de handelsmogelijkheden van de spelers.

Opmars van de Mensheid

Catan: Opmars van de Mensheid is een vernieuwde versie van Kolonisten van de Prehistorie. Deze editie is voorzien van nieuwe, gedetailleerde speelfiguren en prachtig artwork. In het tijdperk van de prehistorie maken de eerste mensen hun opmars. Ondanks de dreiging van sabeltandtijgers en neanderthalers breiden ze hun leefgebied uit en leren ze steeds beter in de natuur te overleven. Vanuit een bescheiden begin op het Afrikaanse continent zal de mensheid in de loop der jaren de hele wereld bereiken. En jij gaat de oermens helpen! Catan: Opmars van de Mensheid neemt de spelregels van Catan en zet die in de setting van de prehistorie. Je verzamelt grondstoffen zoals huiden, botten en vuursteen en bouwt daarmee nieuwe nederzettingen. Vanuit deze nederzettingen reis je op weg naar nieuwe delen van de wereld, waar je wederom nieuwe vestigingen zet. Daarnaast ontwikkel je je cultuur door middel van 4 ontwikkelingsniveaus. Wie als eerste 10 overwinningspunten verzamelt, wint!

Junior

Piratenvariant van Catan voor kinderen die het basisspel nog iets te moeilijk vinden. In Catan Junior ben je een piraat, die probeert het eiland te veroveren door daar forten en schepen te bouwen. Daar zijn grondstoffen voor nodig, die je met dobbelsteenworpen kunt verdienen. Als je niet de goede grondstoffen hebt, kun je ruilen met andere spelers, havens, de bank en op de markt. De spookpiraat kan echter grondig roet in het eten gooien. Gelukkig kun je regelmatig de hulp van Coco, de papegaai inroepen! Jij wint het spel als je al jouw forten hebt gebouwd. Deze vereenvoudigde versie van het populairste handelsspel van de laatste jaren biedt ook voldoende uitdagingen om volwassenen te boeien.


advertentie:


Speciale (jubileum)edities van het basisspel

Big Box (2019)

De Catan Big Box is een uitgebreid pakket voor beginnende Catan-spelers en ervaren liefhebbers van Catan. Deze Big Box bevat het basisspel van Catan, de uitbreiding voor 5 & 6 spelers, nieuwe speelborden met regionale scenario’s New York & Corsica, uitbreidingen “Beste vrienden” en “De Helpers” en het Catan: Dobbelspel.

3D-editie

Catan 3D brengt het wereldberoemde handelsspel tot leven met driedimensionale landtegels. De bossen, weiden en bergen bestaan nu uit miniaturen, die van het eiland Catan een unieke belevenis maken. De miniaturen zijn door Catan-bedenker Klaus Teuber persoonlijk ontworpen. In de nieuwe vormgeving is zoveel aandacht aan detail gegeven, dat zelfs de ruilhavens nu in een volwaardig, driedimensionaal jasje zijn gestoken. Ook zijn de kaarten voorzien van nieuwe illustraties. Wegen bouwen, dorpen stichten en steden neerzetten is dankzij deze 3D-wereld nog leuker geworden!

Reiseditie

Deze compacte uitgave van Catan bevat alle spelonderdelen die ook in het basisspel zitten, maar in kleiner formaat. Daardoor is het spel zeer geschikt om op vakantie mee te nemen. De spelregels zijn in principe gelijk aan die van het basisspel, maar de opbouw van het speelbord is iets veranderd, omdat het nu uit 6 delen bestaat in plaats van uit losse tegels. Verder vind je een handig dobbelbakje en verschillende opberglades in de doos. Je kunt de Catan Reiseditie zelfs met 2 personen spelen door de bijgesloten handelskaarten.


advertentie:


Kaart- en Dobbelspellen

Het Duel + Uitbreiding Donkere & Gouden Tijden

Beleef Catan opnieuw met dit spannende spel voor 2! Catan: Het Duel is een reprint van Vorsten van Catan. Bouw aan je vorstendom en onderga de ontberingen en gouden tijden die de ontdekkers van Catan op hun pad tegenkwamen. Het basisspel 'De eerste bewoners van Catan' maakt je vertrouwd met het spel. Verder bevat deze doos 3 themasets met extra kaarten, die veel mogelijkheden voor variabele strategieën bieden. Zo maak je als het ware een reis door 3 tijdperken: De Gouden Eeuw, Een tijd van conflict en De grote vooruitgang. Uiteindelijk zijn alle kaarten ook gezamenlijk te gebruiken in de ultieme versie van het spel: 'Het Duel der Vorsten'.  Catan: Het Duel kan worden uitgebreid met Donkere & Gouden Tijden. Deze uitbreiding bevat 6 nieuwe themasets, met elk nieuwe eenheden, ontwikkelings- en uitbouwkaarten en nieuwe spelregels. Dankzij de meer dan 200 kaarten wordt de wereld van Catan: Het Duel flink uitgebreid en kan er volop worden gevarieerd.

Het snelle Kaartspel

Een vlot kaartspel voor 2-4 spelers gebaseerd op Catan. Ook in Catan: Het snelle Kaartspel bouw je straten, dorpen en steden en zet je ridders in. Steden kunnen op verschillende manieren worden uitgebreid. Verder kun je met de andere spelers of met de markt en de gedekte stapel grondstoffen ruilen. Maar pas op: je straten en ridders kunnen zomaar door de andere spelers afgepakt worden. Zo zijn ook behaalde overwinningspunten niet altijd zeker. Het bouwen van een kerk of een stadsmuur kan echter bescherming bieden!

Het Dobbelspel + Scoreblokken

In dit spannende dobbelspel bouwen de spelers Catan worp na worp op. Elke straat en elke nederzetting levert punten op. Een gelukkige hand en tactisch vernuft bepalen wie de beste ontdekker is. Op de scorevellen staan de uit Catan bekende straten, dorpen en steden. Als je aan de beurt bent, mag je drie keer met de dobbelstenen gooien om een combinatie samen te stellen waar je wat aan hebt. Gooi je geen enkele combinatie, dan krijg je strafpunten. Dat kun je voorkomen door ridders te kopen, die je de mogelijkheid geven om een dobbelsteen naar een bepaalde grondstof te draaien. Dit vlotte dobbelspelletje speel je weg in een klein half uurtje en past prima in je reisbagage. Er zijn ook extra scoreblokken te koop. De scorevellen zijn dubbelzijdig en bevatten zowel de normale variant als de plusvariant van Catan: het Dobbelspel.

Breinbrekers

Catan: Breinbrekers is het wereldberoemde Catan, maar dan nu als puzzelspel! Catan Breinbrekers bestaat uit verschillende opdrachten, waarbij je de juiste manier moet vinden waarop je dorpen en steden met elkaar verbindt en struikrovers omzeilt. Bij wegen moeten precies dezelfde goederen bij elkaar passen, terwijl bij struikrovers alleen ridders mogen worden gezet. Elke opdracht is onderdeel van een doorlopend verhaal over hoe op het eiland van Catan handelsroutes worden opgezet. De eerste opdrachten zijn nog makkelijk en laten je kennismaken met de verschillende soorten puzzels. De latere opdrachten worden steeds moeilijker. Er zijn in totaal 40 verschillende opdrachten, verdeeld in vier verschillende niveaus. Kun jij ze allemaal oplossen?

Welke uitbreiding of editie van Catan is jouw favoriet? Laat het weten in de reacties!


advertentie:


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.