Azul versies: Welke edities en uitbreidingen zijn er allemaal?

Azul, ontworpen door Michael Kiesling, is een populair abstract bordspel uit 2017. Azul werd al snel een een hit en won verschillende prestigieuze prijzen, waaronder Spiel des Jahres in 2018. De unieke combinatie van strategie, tactiek en visueel aantrekkelijk spelontwerp maakt Azul tot een favoriet onder spelers van alle leeftijden. Inmiddels zijn er vier versies en enkele uitbreidingen uitgebracht. Deze spellen introduceren nieuwe regels, elementen en spelmechanismen in de wereld van Azul. Dit geeft spelers nieuwe uitdagingen en het zorgt ervoor dat Azul vernieuwend en spannend blijft.

 

Klik op een link om direct naar dit deel van het artikel te gaan:

1. Azul + uitbreiding

2. Azul De Ramen van Sintra

3. Azul Zomerpaviljoen + uitbreiding

4. Azul Tuin van de Koningin

5. Kaartspel

1. Azul

Basisspel

Het basisspel uit 2017 vormt het begin van de kleurrijke Azul-reeks. Deze versie is het meest eenvoudig van alle vier de versies. In dit tactische bordspel versier je voor de Portugese koning Manuel I de muren van zijn koninklijk paleis met kleurrijke tegels (Azulejos). De spelers worden uitgedaagd om de tegels zo slim mogelijk te kiezen en te plaatsen om uiteindelijk de meeste punten te scoren. Een van de meest opvallende kenmerken van Azul is het prachtige artwork en de hoogwaardige productie. De tegels zijn kleurrijk en gedetailleerd, waardoor het spel visueel aantrekkelijk is. Dit draagt bij aan de algehele aantrekkingskracht van het spel en maakt het een lust voor het oog.

Uitbreiding: Kristal Mozaiëk

Kristal Mozaiëk is een uitbreiding voor het basisspel van Azul die extra spelersborden toevoegt met nieuwe patronen die bestaan uit onder andere voorbedrukte velden en een vermenigvuldiger. Deze uitbreiding is ontworpen om variatie en herspeelbaarheid toe te voegen aan het basisspel, waardoor spelers verschillende strategieën kunnen uitproberen en hun vaardigheden kunnen aanscherpen. Verder bevat Azul Kristal Mozaiëk plastic trays om over het speelbord te plaatsen. De trays geven de spelersborden een strakke en georganiseerde uitstraling en zorgen dat de stenen perfect op hun plek op het bord blijven liggen.

Azul Mini

Azul Mini is een kleinere versie van het populaire bordspel AzulIn deze mini variant vind je spelersborden met plastic trays, zodat de geplaatste tegels niet meer kunnen verschuiven. Al het speelmateriaal kan worden opgeborgen in een mooie linnen zak. Dit maakt Azul Mini hét perfecte reisspel om mee te nemen op vakantie en een aanrader als je een volwaardig bordspel mee wilt nemen op reis.

2. Azul De Ramen van Sintra

In 2018 werd de tweede versie van Azul uitgebracht. In Azul De Ramen van Sintra geeft de Portugese koning Manuel I de opdracht aan de grootste glas-in-lood-ambachtslieden ter wereld om de ramen van de kapel van het Paleis van Sintra te verfraaien. Dit tweede spel in de Azul-reeks daagt spelers uit om zorgvuldig gekleurde glaspanelen te kiezen en er tegelijkertijd voor te zorgen dat er geen voorraden worden beschadigd of verspild. De dubbelzijdige raampanelen zorgen voor een dynamisch speelbord dat oneindig veel variatie biedt.


advertentie:


3. Azul Zomerpaviljoen

Basisspel

Het derde opzichzelfstaande Azul-spel is Azul Zomerpaviljoen. Deze versie neemt spelers wederom mee naar Portugal, waar ze het onvoltooide zomerpaviljoen van koning Manuel I moeten zien te voltooien. Neem diamantvormige tegels uit het aanbod op tafel en scoor de meeste punten door de tegels tactisch te plaatsen op jouw spelerbord. Door slimme keuzes te maken kun jij gebruik maken van de bonussen en daarmee het spel winnen. Azul Zomerpaviljoen introduceert nieuwe regels en spelelementen om spelers uit te dagen en hun strategieën aan te scherpen.

Uitbreiding: Azul Glanzend Paviljoen

Azul Glanzend Paviljoen is een uitbreidingsset voor de derde uitgave van Azul, Azul Zomerpaviljoen. Deze uitbreiding bevat naast nieuwe dubbelzijdige spelersborden en een nieuw scorebord ook plastic trays die door de perfecte pasvorm voor zowel  het bord als de speelstukken een super stakke en georganiseerde uitstraling geven. De nieuwe spelersborden en scorebord bieden nieuwe uitdagingen en unieke strategische opties, waardoor je een heel nieuw spel speelt.


advertentie:


4. Azul Tuin van de Koningin

Azul Tuin van de Koningin is op dit moment de laatste en meest uitdagende versie in de Azul spellenreeks. In Azul Tuin van de Koningin, krijgen spelers de opdracht om een prachtige tuin voor de geliefde vrouw van koning Manuel I samen te stellen met gebruik van de mooiste planten, bomen en decoratieve elementen. Door middel van de innovatieve drafting-methode, kenmerkend voor de Azul-serie, moeten spelers zorgvuldig kiezen met welke kleurrijke tegels ze hun tuin willen versieren. Alleen de allerbeste tuinontwerpers zullen tot bloei komen en de goedkeuring van de koningin verdienen.

Azul kaartspel: 5211 Azul

Ten slotte is er van Azul ook een kaartspelletje beschikbaar. 5211 is een snel en spannend bluf- en strategiespel dat in een speciale Azul editie uitgebracht is. Het doel van het kaartspel 5211 Azul is om de meeste punten te scoren door middel van het uitspelen van kaarten in diverse rondes. De score die je behaalt hangt af van de speciale kaarten met daarop de Haan van Barcelos (een Portugese legende) en of er een meerderheid in kleur is met jouw kaarten. Anticipeer op je tegenstanders om de hoogste score te behalen!

De wereld van Azul met de vele versies en uitbreidingen heeft spelers over de hele wereld betoverd met zijn prachtige kleurrijke tegels, strategische gameplay en vele mogelijkheden. Alle versies en uitbreidingen voegen een nieuwe dimensie toe aan het spel, waardoor spelers keer op keer kunnen genieten van nieuwe uitdagingen en variatie. Of je nu een doorgewinterde Azul-speler bent of net begint, de vier verschillende versies bieden voor ieder soort speler een toffe speelervaring.

 

Welke editie of uitbreiding van Azul is jouw favoriet? Laat het weten in de reacties!


advertentie:


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.