Pandemic versies: Welke edities en uitbreidingen zijn er allemaal?

Pandemic is een populair coöperatief bordspel uit 2008. Inmiddels zijn er veel uitbreidingen voor Pandemic en opzichzelfstaande edities met het Pandemic System uitgebracht, waaronder de bekende Legacy-spellen. Alle Pandemic edities zijn coöperatieve bordspellen waarbij de spelers strijden tegen diverse rampen. Lukt het jullie om de mensheid te redden? In dit artikel lees je welke uitbreidingen, en opzichzelfstaande edities er beschikbaar zijn.

 

Klik op een link om direct naar dit deel van het artikel te gaan:

1. Basisspel

2. Uitbreidingen

3. Pandemic Legacy

4. Pandemic Hot Zone

5. Opzichzelfstaande edities (Pandemic System)

Basisspel

Her begon allemaal in 2008 met het basisspel van Pandemic. Pandemic plaatst spelers in de rol van een team van specialisten die samenwerken om wereldwijde ziekte-uitbraken te stoppen. Spelers moeten strategisch samenwerken om geneesmiddelen te ontwikkelen, ziektes te behandelen en de wereld te redden voordat het te laat is. Deze versie legde de basis voor het unieke coöperatieve gameplay-mechanisme dat Pandemic zo populair maakte. Het basisspel is in 2013 vernieuwd met extra rollen en compleet nieuw artwork.

Uitbreidingen

Zijn de ziektes in Pandemic volgens jouw team eenvoudig tegen te gaan? Breid dan het basisspel flink uit met een van de uitbreidingen om de spanning van het spel te verhogen! De uitbreidingen kunnen alleen in combinatie met het basisspel worden gespeeld.

1. Pandemic: Extreem Gevaar

De nieuwe rollen en gebeurteniskaarten in deze uitbreiding zorgen voor meer variatie in de mogelijkheden van de spelers. De uitbreiding zorgt ervoor dat het spel nu ook met vijf spelers kan worden gespeeld. Een vijfde ziekte maakt het spel uitdagender. Het is tevens mogelijk om één persoon in de rol van een bio-terrorist te laten kruipen en het de mensheid nog lastiger te maken. De rest van de spelers zal dan deze speler moeten stoppen om de wereld te redden. Verder bevat Extreem Gevaar 5 petrischaaltjes om de ziektestenen in te bewaren.

2. Pandemic: In Het Lab

In deze uitbreiding gebruik je een nieuw spelbord waarmee je de pionnen in een laboratorium kunt verplaatsen. Het doel is nog steeds hetzelfde als in het basisspel, maar deze keer op een nieuwe manier. Achter verzegelde deuren met biologisch gevaar racen wetenschappers tegen de klok om ziekten in kaart te brengen, monsters te nemen en kuren te testen. Pandemic In Het Lab bevat vier nieuwe rollen. Spelers kunnen individueel of in rivaliserende teams (wanneer ze met vier of zes spelers spelen) tegen elkaar strijden.


advertentie:


Pandemic Legacy

Pandemic Legacy is een serie van stand-alone campagnespellen bedacht door Matt Leacock en Rob Daviau. Het unieke van deze spellen is dat ze gespeeld worden in meerdere delen. Ieder potje leidt tot veranderingen en consequenties die meegaan naar toekomstige spelsessies. Tijdens de campagne worden nieuwe regels en onderdelen geïntroduceerd. Deze vereisen soms dat je de onderdelen van het spel permanent verandert, zoals het schrijven op kaarten, het verscheuren van kaarten en het plakken van permanente stickers op onderdelen. Je personages kunnen nieuwe vaardigheden krijgen, of nadelige effecten. Op dit moment zijn er 3 verschillende spellen in de Pandemic Legacy-reeks.

 

Pandemic Legacy: Seizoen 1

In dit legendarische spel staat de wereld op de rand van de afgrond. Spelers dienen samen te werken om vier ziektes het gehele jaar tegen te gaan. Elke maand brengt echter nieuwe uitdagingen en jouw acties in de ene periode zullen gevolgen hebben in de volgende periode. Lukt het jou om de pandemie te weerstaan en de wereld te redden van de ondergang?

Pandemic Legacy: Seizoen 1 is beschikbaar in zowel een blauwe als een rode versie van de speeldoos. De inhoud van beide versies is gelijk.

Pandemic Legacy: Seizoen 2

71 jaar geleden ging de wereld bijna ten onder... Uit het niets verscheen de ziekte en teisterde de wereld. De meesten stierven binnen een week. Niemand kon het stoppen. De wereld deed haar best, maar het was niet goed genoeg. De wereld rekent nu op jou; jij bent de laatste hoop van de mensheid!

Pandemic Legacy: Seizoen 2 is beschikbaar in zowel een gele als een zwarte versie van de speeldoos. De inhoud van beide versies is gelijk.

Pandemic Legacy: Seizoen 0

Deze spionagethriller uit de Koude Oorlog speelt zich af vóór seizoen 1 en 2. Net als in de eerste twee Pandemic Legacy-spellen brengt elke keer dat je speelt nieuwe kaarten, regels en omstandigheden met zich mee die van invloed zijn op toekomstige spellen. Elke alias die je aanmaakt, levert contacten en andere middelen op om je plannen soepeler uit te voeren. Werk samen met je collega-agenten om een nieuwe bio-bedreiging te voorkomen. Kun jij de mensheid redden?


advertentie:


Pandemic Hot Zone

Pandemic Hot Zone is een serie met korte en compacte versies van het originele Pandemic. De spellen zijn ideaal voor tussendoor. In Pandemic Hot Zone werk je samen met andere spelers om medicijnen te ontdekken voor drie dodelijke ziektes. Nieuw zijn de mutatiekaarten die je kunt toevoegen voor extra uitdaging. Er zijn momenteel 2 spellen in deze serie uitgegeven. Je kunt beide spellen combineren voor een unieke spelervaring.

Pandemic Hot Zone: Noord Amerika

Bestrijd de ziektes in Noord Amerika!

Deze versie is alleen in het Engels beschikbaar.

Pandemic Hot Zone: Europa

Bestrijd de ziektes in Europa!


advertentie:


Opzichzelfstaande edities (Pandemic System)

Door het basisspel van Pandemic maakten spelers kennis met het coöperatieve spelsysteem van Matt Leacock. Sindsdien zijn er veel opzichzelfstaande spellen voortgekomen uit de basis van Pandemic. Veel van deze titels zijn gebouwd binnen het Pandemic-universum en richten zich op wetenschappelijke en medische bedreigingen. Echter zijn er ook spellen uitgebracht die zich afspelen in verschillende tijdsperioden en die gaan over verschillende bedreigingen en verhalen. Deze spellen maken gebruik van het Pandemic System. Spellen die deel uitmaken van het Pandemic System bouwen voort op de concepten waar het Pandemic basisspel omheen is ontworpen, terwijl ze hun eigen unieke kenmerken en mechanica integreren die relevant zijn voor hun eigen omgeving en verhaal.

Pandemic: Rising Tide (2017)

Rising Tide is een variant die gebruikmaakt van het Pandemic System die zich afspeelt in Nederland. Stormen boven de Noordzee en overlopende rivieren veroorzaken overstromingen die een aanhoudend gevaar voor Nederland vormen. Nu de bevolking groeit en de industriële revolutie haar intrede doet, is het aan jullie team om te voorkomen dat Nederland met water overspoeld wordt. Plaats dijken om de waterstroom onder controle te houden, bouw havens om te kunnen reizen en zet windmolens in om het water uit overstroomde gebieden te pompen. Kun jij de waterstroom lang genoeg onder controle houden om de moderne waterbouwwerken te bouwen die je zullen helpen met de verdediging tegen overstromingen?

Pandemic: Fall of Rome (2018)

Burgers, soldaten en bondgenoten van Rome verenigen zich in Pandemic: Fall of Rome! In deze speciale versie van het bordspel Pandemic stel jij legers samen, verdedig je steden tegen de binnenvallende hordes en sluit je bondgenootschappen om het Romeinse Rijk te redden. Kun jij weerstand bieden aan de binnenvallende hordes en zo de val van Rome voorkomen?

Pandemic: Rapid Response (2019)

Pandemic: Rapid Response is een spannend, coöperatief, real-time dobbelspel waarin je zo snel mogelijk levensreddende middelen dient te leveren aan noodlijdende steden over de hele wereld. Nieuwe rampen blijven zich voordoen terwijl de timer loopt, dus jij en je team moeten snel en gecoördineerd samenwerken om je missie te volbrengen.


advertentie:


World of Warcraft Wrath of the Lich King (2021)

In dit epische avontuur uit het World of Warcraft-universum reizen spelers naar het bevroren continent Northrend om het op te nemen tegen de legers van de Lich King. Dit Pandemic System-spel toont bekende mechanica en gameplay, nu aangepast om de setting van de Wrath of the Lich King te omarmen. Forten, tempels, slagvelden en meer bevolken het spelbord terwijl jij en je medehelden door het koude landschap reizen. Onderweg zet je forten op, voltooi je missies en vecht je met legioenen ondoden.

Star Wars The Clone Wars (2022)

In Star Wars: The Clone Wars kiezen spelers uit zeven Jedi, waaronder Ahsoka Tano en Anakin Skywalker, elk met hun eigen unieke Force Abilities. In vier epische scenario's moeten de Jedi samenwerken en een lid van the Dark Side zoals Count Dooku en General Grievous. Elk scenario kan worden voltooid met verschillende Jedi-krachten, squadronleden en doelstellingen, waardoor elk avontuur een hoge herhalingswaarde krijgt.

Welke editie of uitbreiding van Pandemic is jouw favoriet? Laat het weten in de reacties!


advertentie:


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.