Machiavelli en Machiavelli Refresh: Wat zijn de verschillen tussen de oude en nieuwe editie?

In dit artikel vergelijken we het basisspel van Machiavelli uit 2012 met de nieuwe editie uit 2022.

Machiavelli, het kaartspel vol bluf en bedrog, wordt al sinds 2000 uitgegeven door 999 Games. In 2012 werden er 15 actiekaarten toegevoegd om zo het spel meer variatie te geven. In 2017 kwam 999 Games met Machiavelli Deluxe, een vernieuwde editie met de inhoud van het basisspel, de uitbreiding Donkere Landen en enkele nieuwe karakters en unieke gebouwen. Dit allemaal met vernieuwd artwork. Inmiddels is Machiavelli Deluxe niet niet meer verkrijgbaar. In september 2022 heeft 999 Games een nieuwe editie uitgebracht: Machiavelli (Refresh), waarover we ook een review hebben geschreven. Wat zijn de verschillen tussen de edities uit 2012 en 2022? Je leest het hier!

 

1. De doos

Het eerste verschil zit in de dozen van de spellen. Het basisspel uit 2012 is kleiner (18,4 x 11,3 x 3,8 cm) dan de nieuwe editie (22,8 x 15 x 5,08 cm). Daarnaast is het artwork op de dozen verschillend. De doos van de oude editie bevat een plastic insert met 2 vakken. De nieuwe editie heeft een kartonnen insert met 4 vakken.

 

2. De kroon en de muntstukken

Machiavelli is natuurlijk niets zonder de koningskroon en de gouden munten. Het spel uit 2012 bevat een gele houten kroon en 30 plastic goudstukken. In de editie uit 2022 zijn zowel de kroon als de muntstukken van hout en afgewerkt met een goudkleurige verf. De nieuwe editie bevat 5 muntstukken minder dan het origineel.

 

3. Actiekaarten

De in 2012 toegevoegde actiekaarten (circustent, directeur, acrobate, waarzegster, rasputin, kassaswagen en levende kanonskogel) zijn geen onderdeel meer van de nieuwe editie.

advertentie:

4. Het artwork en de namen

Zowel de karakters als de gebouwen hebben in de editie van 2022 het vernieuwde artwork uit Machiavelli Deluxe gekregen. Daarnaast zijn enkele namen veranderd. Zo is in de nieuwe editie onder andere de naam van de Universiteit veranderd naar Drakenpoort, de Magiër naar Tovenares en de Prediker naar Bisschop.

 

5. Nieuwe karakters en unieke gebouwen

Naast de 8 originele karakters bevat de nieuwe editie 19 extra karakters, hiervan komen 9 karakters uit de uitbreiding Donkere Landen. De gebouwenkaarten (20 groene, 12 gele, 11 rode en 11 blauwe) uit 2012 zitten nog steeds in de nieuwe editie. Echter zijn er in plaats van 11 nu 33 unieke gebouwen, waarvan er in elk spel 14 worden gebruikt. De nieuwe unieke gebouwen komen grotendeels uit de uitbreiding Donkere Landen. De 27 karakters en 33 unieke gebouwen in de nieuwe editie zorgen voor een veel hogere herspeelbaarheid, doordat je elk spel met een nieuwe combinatie van kaarten kunt spelen.

advertentie:

6. De grootte van de kaarten

De kaarten in de 2012-editie zijn allemaal even groot. In de nieuwe editie zijn de karakter- en overzichtskaarten groter dan de gebouwenkaarten. Omdat er veel meer karakters zijn, staat de volgorde van de karakters niet meer op de (verbeterde) overzichtskaarten. Daarvoor in de plaats zijn er 27 kleine karakterkaarten toegevoegd, die in nummervolgorde op tafel kunnen worden gelegd

 

7. Vernieuwde spelregels

Het originele spel eindigt als een speler 8 of meer gebouwen heeft gebouwd. In de nieuwe editie is deze spelregel aangepast en eindigt het spel wanneer een speler zijn 7e gebouw bouwt. Wanneer het spel wordt gespeeld met 2 of 3 spelers eindigt het spel echter nog steeds als een stad uit 8 gebouwen bestaat. In alle gevallen wordt de ronde wel nog uitgespeeld. Een andere nieuwe spelregel is de toevoeging van het 9e karakter (Kunstenares, Koningin of Belastinginner). In een spel met 3 of 8 spelers wordt altijd een 9e karakter gebruikt. Bij 4-7 spelers is het toevoegen van een 9e karakter optioneel.

advertentie:

8. Aantal spelers en speelduur

Door de toevoeging van nieuwe karakters kan het vernieuwde spel met 1 speler meer worden gespeeld (2-8 in plaats van 2-7 spelers). De vernieuwde spelregels zorgen voor een speelduur van 30-60 minuten, in plaats van de oorspronkelijke 60 minuten. 

 

Conclusie

De nieuwe editie van Machiavelli voegt met de 27 karakters en 33 unieke gebouwenkaarten veel meer variatie toe. De hogere herspeelbaarheid, in combinatie met de vernieuwde kaarten en spelregels, maakt Machiavelli 2022 tot een waardige opvolger van het originele Machiavelli. Als je nog twijfelt tussen beide spellen, dan raden wij zeker de nieuwe editie aan. Lees hier onze uitgebreide review van Machiavelli.

 

Met dank aan 999 Games voor het beschikbaar stellen van Machiavelli Refresh. 

Wat vind jij van Machiavelli? Laat het weten in de reacties!

Reactie plaatsen

Reacties

Meffrey
8 maanden geleden

Bij het nieuwe spel kun je met 1 speler meer spelen maar je hebt wel 5 munten minder? Ik had bij het oude spel soms al dat de munten op waren, dat ga je nu helemaal snel krijgen toch?
Is dat geen probleem?