Saboteur en Saboteur De Donkere Grot: Wat zijn de verschillen tussen deze spellen?

In dit artikel vergelijken we het kaartspel Saboteur met het nieuwe kaartspel Saboteur De Donkere Grot.

Saboteur is een kaartspel van 999 Games uit 2007 waarin schatgravende dwergen een weg proberen te vormen naar het goud. Echter proberen saboteurs dit te voorkomen door gereedschap te saboteren en doodlopende gangkaarten te spelen. In 2023 heeft 999 Games een nieuw spel in de serie uitgebracht, namelijk Saboteur De Donkere Grot. Hierin krijgt het verhaal van de schatzoekers een vervolg: nadat het goud werd gevonden is de mijn ingestort! De spelers moeten nu met hun goud zien te ontsnappen... Wat zijn de verschillen tussen beide spellen? Je leest het hier!

 

1. Doosjes

Saboteur en Saboteur De Donkere Grot zijn beide compacte spellen. Het doosje van Saboteur is even groot (12,3 x 9,7 x 2,1 cm) als doosjes van spellen zoals Beverbende, Take 5! en Spicy. De doos van Saboteur De Donkere Grot is iets groter (17,8 x 12,8 x 4 cm) dan Saboteur. Dit doosje is te vergelijken met spellen als Clever en De Crew.

 

2. Aantal spelers en speelduur

Saboteur kan worden gespeeld met 3-10 spelers en heeft een speeltijd van 30 minuten. Saboteur De Donkere Grot is te spelen met 2-8 spelers en duurt ongeveer 45 minuten.

 

3. Aantal rondes

Saboteur wordt gespeeld in 3 rondes. In iedere ronde krijgen de spelers een nieuwe rol. De speler die na 3 rondes de meeste goudstukken heeft verzameld, wint het spel. Saboteur De Donkere Grot bestaat niet uit meerdere rondes en wordt dus in één keer gespeeld.

 

4. Rollen

In Saboteur zijn er normale goudzoekers en saboteurs. De spelers kunnen er alleen achter komen wie welke rol heeft door het gedrag van de medespelers te analyseren. In Saboteur De Donkere Grot horen de spelers bij één van de twee dwergenclans. Alle spelers krijgen een clankaart. De achterkant van de clankaart toont de kleur van de clan. Alle spelers zien dus wie bij welke clan hoort. Maar er is een twist: sommige spelers zijn saboteurs die in werkelijkheid voor de andere clan werken. In Saboteur De Donkere Grot kunnen spelers erachter komen welke rol (loyale dwerg of saboteur) een speler heeft door een actiekaart te spelen. 


advertentie:


5. Gangenkaarten

Saboteur De Donkere Grot bevat naast normale padenkaarten, die we in Saboteur kennen als gangenkaarten, ook enkele bijzondere padenkaarten. Op de bijzondere padenkaarten staan donkere gaten, ladders, bruggen, tunnels en goudaders. Daarnaast zijn sommige paden in Saboteur De Donkere Grot verdeeld in verschillende velden. De kaarten met een grijze achterkant (dus ook de actiekaarten) zijn genummerd per niveau. De trekstapel wordt zo samengesteld dat alle kaarten van niveau 3 onderop liggen en alle kaarten van niveau 1 bovenop. Kaarten van niveau 2 bevatten 2 velden, kaarten van niveau 3 bevatten 3 velden.

6. Doelkaarten

Saboteur bevat in totaal 3 doelkaarten, waarvan slechts één het goud bevat. De startkaart ligt helemaal links en de doelkaarten liggen helemaal rechts, met ertussen ruimte voor 7 kaarten. In Saboteur De Donkere Grot zijn er 4 doelkaarten. Op slechts één kaart staat een uitgang. De startkaart ligt in het midden, en is omringd met doelkaarten. In een spel met 2-5 spelers is het speelveld 9x9 kaarten groot. In een spel met 6-8 spelers heeft het speelveld een grootte van 7x7 kaarten. De doelkaarten worden in iedere hoek geplaatst.

7. Actiekaarten

In beide spellen zijn er veel actiekaarten. Saboteur bevat actiekaarten om gereedschap te beschadigen en te repareren, instortingskaarten om een gangenkaart te verwijderen en verkenkaarten om doelkaarten te bekijken. In Saboteur De Donkere Grot kom je veel meer soorten actiekaarten tegen. De steenslag is hetzelfde als de instortingskaart in Saboteur. Ook de verkenkaart is onderdeel van De Donkere Grot. Hiermee mag een van de doelkaarten worden bekeken, maar het geeft de speler ook de mogelijkheid om de clankaart van een medespeler te bekijken. Verder bevat het spel doelkaarten om alle handkaarten te ruilen met een andere speler en doelkaarten om spinnenwebben te plaatsen. Ook zijn er laarzen waarmee een speler telkens een extra stap mag zetten, een strijdbijl om spinnenwebben of monsters van het speelbord te verwijderen en monsterkaarten waarmee monsters uit donkere gaten in het grotnetwerk worden gelokt. 


advertentie:


8. Pionnen

In Saboteur De Donkere Grot heeft iedere speler een eigen pion, waarmee stappen worden gezet op het alsmaar groter wordende speelveld. Verder bevat het spel 3 pionnen voor de verschillende monsters, die op het speelbord kunnen worden gezet en verplaatst.

9. Spinnenwebben

Naast de monsters is er ook nog een andere manier om in Saboteur De Donkere Grot te saboteren: namelijk met spinnenwebben! Spinnenwebben blokkeren tijdelijk het pad voor dwergen en monsters.

 

10. Goudstukken

In Saboteur verdienen de winnaars van een ronde goudkaarten met daarop verschillende aantallen goudstukken. In Saboteur De Donkere Grot beginnen de spelers ieder met 3 goudstukken. In de loop van het spel kan er goud worden verdiend bij goudaders. Echter zijn er in De Donkere Grot ook veel manieren om goud te verliezen...

11. Moeilijkheidsgraad

Zoals je misschien al gemerkt hebt, is Saboteur De Donkere Grot een uitgebreider spel met meer spelmateriaal dan Saboteur. Er zijn dan ook meer spelregels vergeleken met het origineel. Om de spelers te helpen is er in Saboteur De Donkere Grot voor elke speler een overzichtskaart toegevoegd. Het spel is zeker niet moeilijk, maar houd er wel rekening mee dat het wat meer uitleg nodig heeft dan Saboteur. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat Saboteur De Donkere Grot een adviesleeftijd heeft van 10+, vergeleken met de adviesleeftijd van 8+ voor Saboteur.

 


advertentie:


Conclusie

Saboteur heeft met Saboteur De Donkere Grot een echte upgrade gekregen. Er zijn veel meer mogelijkheden, waardoor je elkaar nog meer kunt saboteren. Houd je van een eenvoudiger spel? Dan zul je waarschijnlijk meer plezier beleven aan Saboteur. Ben je toe aan meer mogelijkheden en wil je het spel ook met een kleiner gezelschap spelen? Dan is Saboteur De Donkere Grot een betere keuze. Onze uitgebreide review van Saboteur De Donkere Grot lees je hier.

 

Met dank aan 999 Games voor het beschikbaar stellen van Saboteur De Donkere Grot. 

Wat vind jij van Saboteur? Laat het weten in de reacties!


advertentie:


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.