Review: Machiavelli (Refresh)

Ontdek Machiavelli opnieuw in deze vernieuwde editie! Machiavelli is een interactief kaartspel vol bluf en bedrog waarin je eigenschappen van verschillende karakters gebruikt om zo snel mogelijk je stad op te bouwen.

 

Nieuwgierig naar de spelcomponenten? Bekijk hier onze unboxing!

Speleigenschappen

👥 2-8 spelers
⏳ 30-60 min
🎂 10+
🧠 Bruno Faidutti
🎲 999 Games

 

Spel in het kort

Aan het begin van een ronde kiezen alle spelers, beginnend bij de koning, een geheim karakter. De koning roept vervolgens alle karakters in een specifieke volgorde op, waarna het opgeroepen karakter enkele acties kan uitvoeren. De actieve speler heeft de keuze uit het verdienen van 2 goudstukken óf een nieuwe gebouwenkaart. Tijdens een beurt mag een speler ten hoogste één gebouw spelen, door het gebouw uit de hand neer te leggen en het overeenkomstige aantal goudstukken te betalen. De speciale eigenschappen van de karakters zorgen voor list en bedrog. Zo kan de Moordenares een karakter in de ronde uitschakelen, de Koopvrouw extra goudstukken verdienen, en de Bouwmeester in een beurt maar liefst 3 gebouwen spelen. Als een speler in een ronde een 7e gebouwkaart heeft gespeeld, eindigt het spel. Spelers verdienen dan punten voor hun gebouwen en eventueel extra punten voor unieke gebouwen. De speler met de hoogste score wint het spel! 🏆

 

Onze mening

Machiavelli (Refresh) is een vernieuwde editie van het populaire kaartspel Machiavelli uit 2000. De kracht van het spel is de grote hoeveelheid interactie. Elke ronde kiest de spelers in het geheim een karakter. Sommige karakters kunnen andere karakters uitschakelen, bestelen, etc. Echter weten de spelers niet niet van elkaar welk karakter ze zijn. De eigenschappen van de karakters zorgen ervoor dat de spelers moeten bluffen, wat leidt tot grappige en verrassende situaties. Machiavelli is een spel dat door deze interactie het leukst is met een grotere groep spelers (bijvoorbeeld vanaf 5 spelers). Toch kan het spel ook met minder spelers worden gespeeld. Met 2 of 3 spelers kiest iedereen 2 karakters in een ronde. Deze aangepaste regel werkt erg goed en het zorgt er voor dat je nieuwe tactieken kunt toepassen. Machiavelli (Refresh) heeft niet alleen vernieuwd artwork, maar bevat ook veel nieuw spelmateriaalNaast de 8 originele karakters bevat deze editie 19 extra karakters. Hierdoor kun je elk spel spelen met een andere combinatie van karakters. In plaats van 11 unieke gebouwen bevat deze editie 33 unieke gebouwen. In elk spel worden er maar 14 unieke gebouwen gebruikt, waardoor je veel kunt afwisselen. De herspeelbaarheid is hiermee vele malen hoger dan bij het origineel. De kwaliteit van het spelmateriaal is prima. Het spel bevat houten goudkleurige muntstukken en een koningskroon. Daarnaast zijn de karakterkaarten een stuk groter dan de gebouwenkaarten: heel fijn! Machiavelli (Refresh) is een waardige opvolger van het originele Machiavelli. Wat ons betreft kan deze klassieker weer jaren mee, het is namelijk een erg tof spel!

 

Wil je weten wat er allemaal nieuw is in deze editie? In dit artikel vergelijken we het basisspel van Machiavelli uit 2012 met de nieuwe editie uit 2022.

 

Pluspunten

 Tof spel vol interactie.

 Hoge herspeelbaarheid door de vele nieuwe karakter- en gebouwenkaarten.

 

SpellenTip geeft Machiavelli een: ⭐️8/10

 

Met dank aan 999 Games voor het beschikbaar stellen van dit review exemplaar.

 

Machiavelli kopen

Geef het spel zelf een beoordeling:

Rating: 5 sterren
1 stem

advertentie:


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.