Review: Wingspan Europa

Wingspan uitbreiding met Europese vogels, nieuwe 'einde ronde'-doelen, paarse eieren en meer!

 

Deze review is tot stand gekomen in samenwerking met www.ouderwetsspelen.nl. Hier vind je niet alleen losse spellen, maar ook voordeelbundels van o.a. Everdell, Catan, Dominion en Carcassonne Het is zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen op hun website! 

Speleigenschappen

👥 1-5 spelers
⏳ 40-70 min
🎂 10+
🧠 Elizabeth Hargrave
🎲 999 Games

 

Spel in het kort

Deze eerste Wingspan uitbreiding bevat 81 nieuwe kaarten met diverse vogels uit Europa. Vele vogelkaarten bevatten nieuwe blauwgroene 'einde ronde' eigenschappen of eigenschappen die de interactie tussen de spelers verhogen. Sommige vogels hebben alternatieve voedselkosten door speciale jaag-en viseigenschappen. Met deze eigenschappen kunnen vogels worden gespeeld met kaarten in plaats van voedsel, of kunnen vogels op een andere vogel of zelfs horizontaal in een leefgebied worden gespeeld. Vijf nieuwe dubbelzijdige doeltegels met uiteenlopende 'einde ronde'-doelen kunnen worden gecombineerd met de doeltegels uit het basisspel. Wingspan Europa bevat ook vijf bonuskaarten om toe te voegen aan de stapel bonuskaarten uit het basisspel. Verder krijg je een plastic tray om de kaarten in op te bergen, 15 paarse eieren, extra voedselfiches, 4 nieuwe Automa-kaarten, een overzichtstegel en een extra scoreblok. 

 

Onze mening

Wingspan Europa is de eerste uitbreiding voor het prachtige spel Wingspan. Het basisspel bevat alleen kaarten met Noord-Amerikaanse vogels. Door het toevoegen van deze uitbreiding kan het spel nu ook worden gespeeld met (voor Nederlanders en Belgen) bekendere vogels zoals de Koolmees, Ekster, Nachtegaal, Koekoek, Ooievaar, Havik, etc. Dat je nu kunt spelen met vogels uit je eigen omgeving vinden we erg tof. Op de meeste kaarten in Wingspan Europa staan de nieuwe 'einde ronde' eigenschappen. Dit zijn sterke eigenschappen en, net als de jaag- en viseigenschappen met alternatieve voedselkosten, een leuke aanvulling op het spel. Veel eigenschappen zijn ontworpen voor een hogere spelersinteractie. Het basisspel van Wingspan bevat namelijk vrij weinig interactie tussen spelers, en die interactie is met deze uitbreiding op een subtiele manier verhoogd. Een van onze favoriete onderdelen zijn de nieuwe doeltegels. De 'einde ronde'-doelen uit het basisspel waren vaak gebaseerd op eieren. De doeltegels in Wingspan Europa zijn gevarieerder en zorgen ervoor dat je op meer moet focussen dan alleen eieren en specifieke nestsymbolen. Wat we persoonlijk fijn vinden aan deze uitbreiding is dat het niet veel nieuwe regels toevoegt. Wingspan Europa bevat vooral meer van de onderdelen die we al kennen uit het basisspel, maar door subtiele toevoegingen voelt het toch vernieuwend. Als je op zoek bent naar een uitbreiding die grotere veranderingen aanbrengt in het spelverloop, dan zijn uitbreidingen Oceanië of Azië wellicht meer geschikt. Echter, als je net als ons fan bent van Wingspan en je vooral meer variatie en herspeelbaarheid wilt, dan is Wingspan Europa een zeer goede uitbreiding!

 

Pluspunten

 Kaarten met bekende vogels uit Europa.

 Meer interactie tussen spelers.

Vernieuwend zonder veel nieuwe regels toe te voegen.

 

SpellenTip geeft Wingspan Europa een: ⭐️ 8.5/10

 

Met dank aan www.ouderwetsspelen.nl voor het beschikbaar stellen van dit review exemplaar.

 

Geef het spel zelf een beoordeling:

Rating: 3.4 sterren
5 stemmen

advertentie:


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.